Ihla je moja diagnóza

zabíjačková kapustnica

15. února 2017 v 13:04 | tinka77 |  varenie -konzervovanie
Sú fašiangy - hodil by sa sem iný recept. Na šišky, fánky, kraple a podobné pečivo.Líbající Ale keďže vy ste na pečenie dievčatá omnoho šikovnejšie- takéto recepty možno dáte k dobru vy.

A keďže je stále zimný čas a možno aj čas opozdených zabíjačiek, dávam sem pre zaujímavosť recept na zabíjačkovú kapustnicu. Je to jedlo typické pre stredné Slovensko. Inde sa obyčajne na zabíjačku varí ovar.

Ja už zabíjačky nerobím niekoľko rokov. Ale zabíjačkovú kapustnicu varím vždy v 10 l hrnci. Kapustnica je tým lepšia čím je staršia. Niekde ju varia v kotlíku a potom zavárajú. My polovicu zjeme a zvyšok dám do mrazničky v litrových pohároch pre strýca príhodu.


Kapustnica sa vždy varila z trojakého mäsa. Boli to obyčajne kosti /ja mám kosti z vykosteného bôčika/ paprčky, poprípade chvostík a kožky/ už ostali len kožky/ a kus čerstvej klobásy. Ja mám hrču zmrznutého klobásového mäsa - je z vrchu bez farby, ale z vnútra je krásne červené.



No a misa kyslej kapusty.


Všetko to spolu varím do mäkka/ aj keď klobásové mäso dávam trochu neskôr/ Po uvarení mäso vyberiem vykostím, pokrájam na malé kúsky, podobne aj kožky a ešte varím aspoň pol hodiny.

Pridám ingrediencie



zľava: Papriková pomazánka, paprika v soli/ja práškovú papriku neznášam- používam ju naozaj zriedka/ a štiplavá paprika v soli.


vegeta, paradajkový pretlak a cesnak s zelerovou vňaťou a feferónkami.

Čiže môžete použiť korenie a práškovú papriku.

Zásmažku robím z 5 lyžíc múky na oleji a cibuli. Doplním vodou a nechám prevrieť.


A to už je záver môjho snaženia. Tá flaštička k tak ťažkým jedlám ako zabíjačkové špeciality sú na pretrovenie patrí.

Recept mám od nebohej svokry a preto ho dávam pod recepty označené ako rodinné striebro.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 signoraa | Web | 15. února 2017 v 13:25

Ty mi děláš chutě. :-D I já mám spoustu receptů od "svokry". U nás se říká tchýně, ale já to slovo nemám ráda. Oslovovala jsem jí máti a jako o máti jsem o ní i mluvila. Dnes spíš říkám manželova maminka. Kapustnica (zelňačka) se u nás dělá také, ale já mám ted' tak trochu dietu. Manžel si poručil bramborák, dovnitř dávám plátek uzeného masa a k tomu zelí. Tušila jsem, že mi nebude dobře, a tušení se naplnilo. Od neděle mě zlobí žlučník. Dobře mi tak. :-D

2 tinka77 | Web | 15. února 2017 v 13:48

[1]: Ďakujem :-) Dávam sem možno také obyčajné recepty, je to skôr na porovnanie krajových rozdielov vo varení.  No a bramborák s udeným/ asi naša haruľa/ tak to by bola aj moja smrť - ale nepomohol by malý pohárik domácej slivovice ? 8-)

3 Babakat | 15. února 2017 v 20:17

Kapustnicu miluju! Mám recept od svých kamarádek ze Slovenska, vždycky mě zvaly na kapustnicu a bryndzové halušky :-)

4 tinka77 | Web | 15. února 2017 v 21:51

[3]: Kapustnica má u nás aj u vás veľmi veľa receptov. Táto je celkom ojedinelá tým paradajkovým pretlakom. Inde som sa s tým nestretla ;-)

5 Jurina | 15. února 2017 v 22:41

Mňam dala by som si :-)

6 tinka77 | 15. února 2017 v 23:10

[5]:Tak prídi :-D

7 pihovatá vopice | Web | 16. února 2017 v 7:09

Tak tu bych si hned dala, vypadá moc dobře. Přiznám se, že kapustnici, po našem asi zelňačku moc dobře neumím. :-x

8 tinka77 | 16. února 2017 v 17:34

[7]: zato vieš veľa iných vecí / napr. štrúdl/ktoré by som si dala u teba ja. :-)

9 pihovatá vopice | Web | 17. února 2017 v 17:02

[8]: Štrúdl zvládneš taky, na tom nic není. :-)

Hezký víkend. ☼

10 tinka77 | 18. února 2017 v 1:58

[9]: No tak teraz si ma pobavila- tak to vie dnes správne vyťahať len málokto, :-D

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama