Ihla je moja diagnóza

halušky pre Zitku

8. července 2015 v 8:14 | tinka77 |  varenie -konzervovanie
Zitka niekedy vo svojich komentoch poznamenala, že nevie variť halušky a rada by si to skúsila. Sľúbila som jej pridať recept, ako ich varím ja. Je zároveň pre všetkých, ktorí si to chcú vyskúšať. Receptov je tiež hneď niekoľko, ale ja ich robím takto.

Čo potrebujeme :
a ešte

Bryndza je najlepšia v drievku a soľ som už nefotilaLíbající


Najemno nastrúhame zemiaky, pridáme vajce

a asi 250-300g múky, soľ a vodu a urobíme cesto asi ako na noky.

Medzitým si dáme zovrieť vodu/cesto nesmie dlho stáť max 5-10 minút - halušky by sčerneli/

a cez haluškár hádžeme halušky do vriacej vody. Necháme ich výjsť napovrch a mierne zovrieť

A čo je veľmi dôležité, aby sa nelepili okamžite po vybratí prepláchnuť studenou vodou
Omastiť asi 1 pol. lyžicou oleja


rozmrviť na to bryndzu, premiešať s kyslou smotanou


a pridať 2-3 malé naberačky haluchnovice - vody v ktorej sa varili.


A toto je finál. Škvarky som použila mleté po vyprážaní masti - len zohriate.
Inak sa praží na kocky nakrájaná slaninka - dá sa to urobiť aj v mikrovlnke - na 2x po prvom raze zliať masť a nechať trošku vychladnúť aby nepraskol tanier.

Nie všetci tam dávajú vajce - ja ano a možno dať ešte viac zemiakov a menej múky. Pozor čerstvo kopané zemiaky viacej tečú... Ale naozaj dôležité je to prepláchnutie vodou. Niekto nedá ani tú haluchnovicu - dá viacej smotany, alebo kefír. Ale takto pripravené halušky stuhnú a dajú sa jesť len rýchlo po uvarení. Tá haluchnovica ich udrží v konzistencii akú potrebujem až do večere.

Tak želám všetkým dobrú chuť.....
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Zita | Web | 8. července 2015 v 9:06

Tinko jsi zlatá,  moc a moc děkuju. Určitě je vyzkouším, jediné, co mi v tuhle chvílí chybí je ten haloškovník - haluškár. Snad ho u nás seženu.
Úplně se mi sbíhají sliny, skoro cítím tu slaninku, mňam!

2 tinka77 | 8. července 2015 v 9:33

[1]:No ono naše staré mamy halušky metali. To znamená, že si dali cestiatko na lofárik/ drevená doštička na krájanie cibule/ a halušky odkrajovali do vriacej vody pomocou nožíka, alebo lyžice. / Ako študentka na internáte som si to tiež skúsila./ :-D

3 Elis | Web | 9. července 2015 v 5:53

Ještě jsem halušky nejdla, recept vyzkouším...

4 Zita | Web | 9. července 2015 v 8:35

[2]: Tak myslíš, že to mám zkusit? Manžel jel právě na kole do města, na haluškovník se zeptá v domácích potřebách a když ho nesežene, pokusím se tedy jako babičky těstíčko metat do hrnce s vařící vodou. Jestli něco v hrnci zůstane, určitě se na blogu pochlubím. My brambory nepěstujeme a v obchodě jsou momentálně jen nové. No uvidím, zkusím napřed z menšího množství. :D

5 tinka77 | 9. července 2015 v 10:54

[3]: dúfam že sa podaria a prajem dobrú chuť :-)

6 tinka77 | 9. července 2015 v 10:58

[4]: tiež dúfam že budú chutiť o tom že sa podaria nepochybujem :-) ale tro že nemáš haluškár ma prekvapilo. Nerobievate noky k omáčkam trebárs paradajkovej a smotanovým? Cesto je v podstate také isté len bez zemiakov. My ich jedávame aj s tvarohom a kyslou smotanou, alebo len tak s praženicovým vajcom a zvlášť keď je zelená cibulová vňať.

7 baziliska2-barbie | 9. července 2015 v 13:28

Jéé, Mňam hned jsem se olízla, já bych se ji ujedla. Díky za receptík, jdu koupit nějakou dobrou slaninku. :-)  :-)

8 tinka77 | 9. července 2015 v 15:27

[7]: tak prajem dobrú chuť :-)

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama